ziekteverzuim bij bedrijven

Gezonde voeding doet ziekteverzuim dalen

Basic foodplan is gericht op goede voeding voor verschillende doelgroepen, ook powerfood voor bedrijven. Ziekteverzuim bij bedrijven omlaag brengen met gezonde voeding. Veel werkgevers hebben het beste met hun werknemers voor.

  • Gezonde werknemers zijn veel effectiever voor het bedrijf. Werkgevers kunnen medewerkers helpen gezond (er) te worden en te blijven.
  • Gezonde werknemers presteren beter en zijn minder snel en korter ziek. Dit levert bedrijven tal van voordelen, zowel op de korte als de lange termijn. Gezond eten op je werk loont!

Gezonde levensstijl lastig en duur tegelijk.

Gezond eten, voldoende lichaamsbeweging en werken aan de mentale gezondheid kunnen bijdragen aan slankere en gezondere medewerkers. Een gezonde leefstijl zou te duur zijn, teveel tijd in beslag nemen en te lastig zijn. Zijn deze beweringen nu wel terecht?

Een gemiddelde werkdag duurt 8 uur. Dat betekent dat gedurende een periode van 8 uur aan potentiële gezondheidsbevordering zou kunnen worden gedaan, bijvoorbeeld door ervoor zorgen dat gezond eten net zo gemakkelijk verkrijgbaar is, als ongezonde voeding (faciliteren van gezond aanbod). Dit helpt bij het maken van gezonde keuzes en het creëren van bewustwording onder de medewerkers. De geringe kosten van deze investering wegen ruim op tegen de (gezond)winst.

Tal van voordelen voor uw bedrijf en werknemers
Gezondheidsbevordering op het werk heeft voordelen voor uw werknemers en uw bedrijf, omdat uw medewerkers lekkerder in hun vel zitten, productiever zijn. Voor het bedrijf levert dit minder verzuim, hogere productiviteit en uiteindelijk meer opbrengst.
Daarnaast hebben bedrijven die bereid zijn te investeren in gezond eten op het werk zowel intern als extern een duurzamer imago.

Powerfood voor bedrijven en ziekte verzuim voor bedrijven
Zowel voor (midden) grote als kleine bedrijven loont het om te investeren in gezond eten op het werk. Afhankelijk van het budget en het beleid, is het mogelijk om korte of lange trajecten te starten om gezond eten op het werk aan te bieden en te stimuleren.
Door het faciliteren van een gezond aanbod en medewerkers te motiveren door het organiseren van trainingen en workshops te begeleiden naar een gezonde leefstijl, zetten bedrijven goede stap op weg naar een duurzame onderneming.

Ter preventie van :

Gezonde voeding

Belangrijk is dat het eten lekker is, gezond en makkelijk te maken! Het is zoals Hippocrates, een Griekse arts uit de oudheid heeft gezegd ‘Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding’. Door onze snelle maatschappij en de toenemende druk hebben wij de nodige powerfood nodig!

Voedingsdeskundige voor bedrijven

Als voedingsdeskundige ben ik een groot voorstander van gezonde en onbewerkte voeding. Naast dat het eten gezond is moet het natuurlijk lekker zijn. Powerfood is voeding die ik iedereen aanraad, je lichaam heeft daadwerkelijk iets aan deze voeding en je wordt er blijer van. Maar wat is Powerfood? De meeste gezonde voedingsmiddelen hebben 2 of 3 bijzondere eigenschappen die goed voor de gezondheid zijn, superfoods bevatten vaak 12 of meer bijzondere eigenschappen. Het unieke aan superfoods is dat deze voedingsmiddelen enorm rijk zijn aan mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten.” superfoods bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals antioxidanten, vitamines, mineralen, goede vetten, goede eiwitten (essentiële aminozuren).

Voordelen van powerfood

Dankzij die dichtheid aan voedingsstoffen heeft powerfood een gunstige uitwerking op de gezondheid: het helpt veroudering vertragen, biedt ondersteuning bij afvallen ook kan het de libido verhogen en zelfs depressies voorkomen. Kies voor zoveel mogelijk variatie in je voeding! Gebruik biologische producten, liefst lokaal en van het seizoen en wissel zo veel mogelijk af met groenten en varieer en combineer zoveel mogelijk. Go for a rainbow on your plate!

Kortom als mensen niet goed eten, kunnen ze zich niet concentreren en gebeuren er eerder ongelukken. Bovendien bespaart het geld, want ziek zijn is duur. Van betere voeding heb je niet alleen op je werk plezier ook privé! Basic foodplan heeft het concept Powerfood voor bedrijven ontwikkeld.

1. Voorlichting goede voeding voor bedrijven
2. Individuele voedingsadviezen op maat
3. Kookworkshops

1. Voorlichting goede voeding voor bedrijven

Voeding heeft een belangrijk effect op de gezondheid. Het is belangrijk te zorgen voor een gezond voedingspatroon. Dit kan ook op het werk. Werkgevers en werknemers kunnen gezamenlijk een gezond voedingspatroon creëren door op het werk een aantal maatregelen te treffen. Dit kan ervoor zorgen dat werknemers meer aandacht besteden aan gezond eten in combinatie met andere vormen van een gezonde leefstijl. Via het werk kunnen activiteiten georganiseerd worden die bijdragen aan gezonder eten en leven.

Prijs in overleg. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Voedingsadvies op maat

Voedingsadvies op bedrijfsniveau of individueel aan werknemers, beiden behoren tot de mogelijkheden. Vooral bij overgewicht en ondergewicht spelen individuele trajecten een belangrijke rol.

Overgewicht
Om te kunnen leven hebben we energie nodig. De energie halen we uit onze voeding. Wanneer we meer energie binnen krijgen dan we verbruiken wordt dit opgeslagen als lichaamsvet. Wanneer we meer energie verbruiken dan we opnemen, wordt het vet weer afgebroken. Overgewicht ontstaat doordat we meer energie opnemen dan we verbruiken. Behalve dat overgewicht lastig is en misschien minder mooi, brengt het ook een aantal gezondheid risico’s met zich mee zoals hypertensie, diabetes mellitus en een hartinfarct. Reden genoeg dus om er iets aan te doen!

Ondergewicht
Ook ondergewicht geeft schade aan het lichaam. Het lichaam moet meer moeite doen om warm te blijven en heeft relatief gezien ook te weinig capaciteiten om de lichaamsfuncties goed uit te oefenen. Een regelmatig voedingspatroon is dan dus net zo belangrijk als bij het hebben van overgewicht. Aankomen is vaak nog moeilijker dan afvallen en het is dan ook raadzaam om de hulp van een voedingsdeskundige in te roepen. Iemand die ondergewicht heeft is misschien nogal snel geneigd veel meer vet te gaan eten en ook dat is niet te adviseren. Samen met de voedingsdeskundige wordt gezocht naar een gezonde en evenwichtige oplossing. Tijdens de individuele voedingsadviezen op maat kan hier aan gewerkt worden.

Prijs in overleg. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

3. Workshops:

Voeding en vitaliteit

– Algemene voedselkennisquiz.
– Uitleg over de glycemische index en vervolgens in groepen aan de slag.
– Inleiding over E-nummers en vervolgens in groepjes aan de slag met het uitzoeken van de juiste E-nummers bij de juiste benamingen, functies en producten.
– Quiz ‘voedingsmythes’.
– Uitleg welke rol voeding speelt op je darmen, weerstand en vitaliteit en hoe je dit kunt beïnvloeden.
– Behandelen van voeding bij diverse levensstijlen.
– Aan de slag met het samenstellen van drie gezonde maaltijden die passen bij verschillende levensstijlen.

Workshop Weet je wat je eet?

Inhoud van de workshop:
– Bewustwording van welke voeding(stoffen) wel en niet bijdragen aan onze gezondheid en vitaliteit.
– Kennis van en inzicht in soorten suikers en hun functie.
– Het kunnen lezen en begrijpen van etiketten.
– Inzicht in de misleidingen van de levensmiddelenindustrie.
– Beseffen waarom diëten niet helpen, maar verandering van het eetpatroon wel.
– Handvatten om gezonde(re) keuzes te maken voor de lunch (in het bedrijfsrestaurant of de kantine).
– Tips om middagdips te voorkomen en productiever en vitaler te worden.

– Algemene voedselkennisquiz.
– Globaal behandelen van energie gevende en essentiële voedingsstoffen.
– Suikerquiz (deelnemers krijgen inzicht in hun dagelijkse suikerconsumptie).
– Behandelen van soorten suikers, de glycemische index, effecten van suiker op ons lichaam, (het voorkomen van) de after- lunch dip.
– Gezonde en ongezonde tussendoortjes (welke tussendoortjes eten de deelnemers en wat zijn gezondere alternatieven).
– Deelnemers ontrafelen etiketten en gaan vervolgens diverse etiketten lezen.
– Misleidende reclame van voedselfabrikanten op etiketten wordt besproken en op etiketten bekeken.
– Quiz over feiten en fabels.

Workshop Rondje door de supermarkt

– Bewustwording van welke voeding(stoffen) er in een voedingsproduct zitten.
– Kennis van en inzicht in soorten suikers en vetten.
– Het kunnen lezen en begrijpen van etiketten.
– Inzicht in de misleidingen van de levensmiddelenindustrie.
– Kennis van de belangrijkste E-nummers.
– Inzicht in de inrichting van supermarkten en hoe ze consumenten verleiden.

Opzet van de workshop:
– Korte uitleg over suikers en vetten, de verschillen en voor- en nadelen.
– Etiketten behandelen en vervolgens op diverse producten de etiketten bekijken.
– Misleidende reclame van voedselfabrikanten op etiketten bekijken.
– E-nummers spel.
– Gezonde alternatieven per productgroep bespreken.

Prijs:
Prijs: maximaal € 36,– p.p., dit wordt lager naarmate de groep groter wordt.
Tijdsduur: circa 2 uur (in overleg kan dit korter of langer).
Tijdstip: in overleg is vrijwel alles mogelijk.
Deelnemers: aantal maakt niet uit, tarieven beginnen bij tien deelnemers.
Locatie: op elke gewenste locatie in Nederland,ook ‘in-company’!
Inclusief: deskundige begeleiding van een voedingsdeskundige en gebruik van alle benodigde materialen.