basicfoodplan

Tips voor foodpreppers

Heb je weleens gehoord van preppen? Ik kan niet meer zonder. Ik hou van een goede voorbereiding en van plannen.

Food preppen is letterlijk het voorbereiden van je maaltijden. Doordat je niet vlak voor het eten hoeft te bedenken wat je gaat kokkerellen, kom je minder snel in de verleiding om van je voedingsschema af te wijken. Vandaar dat food preppen vooral geliefd is bij sporters, mensen die willen afvallen of mensen die gezond willen leven. Het biedt heel veel voordelen. Je kunt er namelijk tijd mee besparen en de kans is groot dat je minder voedsel verspilt. Maar voordat je direct de keuken in gaat, hieronder nog een aantal tips:).

1. Koop verschillende bakjes

Food preppen zonder bakjes is lastig, maar alleen maar bakjes van hetzelfde formaat gebruiken is ook niet ideaal. Wanneer je gaat food preppen, bereid je maaltijden voor meerdere dagen voor. Er kan veel verschil zitten tussen de grootte van een snack of je avondeten, daarom is het handiger om bakjes in meerdere formaten te gebruiken. Ik kook mijn bakjes graag bij de Ikea. Deze bakjes zijn geschikt voor in de vriezer, oven en magnetron (de magnetron gebruik ik al jaren niet meer.

2. Maak een plan

Voordat je begint met preppen is het belangrijk om na te denken over hoe jouw week eruit gaat zien. Schrijf het op bijvoorbeeld op een krijtbord. Hoe ziet je week eruit. Ga je sporten in verband met extra eiwitten? Krijg je gasten? Een juiste boodschappenlijst is hiervoor een must. Zo kun je niets vergeten in de supermarkt én is het makkelijker om de maaltijden op elkaar af te stemmen. Wanneer je voor iedere dag een andere groente koopt is de kans groot dat er veel van in de prullenbak belandt. Maar als je een zak spinazie verdeelt over drie dagen, hoef je niets weg te gooien! Je kan ook de rest in smoothies verwerken of een heerlijke salade. Een planning is handig!

3. Neem de tijd

Ik gebruik mijn weekenden voornamelijk om te preppen. Voor jou kan dit een andere dag zijn. Wees er altijd zeker van dat je genoeg tijd hebt om te preppen. Kies bijvoorbeeld een vrije zondag om te kokkerellen of houd een avondje vrij. Het lijkt nu misschien alsof food preppen je meer tijd kost, maar je zult snel merken dat je prep-routine juist extra vrije tijd gaat opleveren.

4. Gebruik een goede weegschaal

In het begin kan het best lastig zijn om de juiste porties samen te stellen. Koop daarom een weegschaal en ga experimenteren om erachter te komen wat voor jou de juiste hoeveelheid is. Een standaard maaltijd bestaat voor iemand die dagelijks matige inspanning levert uit minimaal 250 gram groenten, 100 gram vlees of vis en ongeveer 50-100 gram koolhydraten, zoals aardappels of rijst. Maar sport je veel of juist niet, dan kan dit flink verschillen. Kijk wat voor jou werkt om de juiste porties samen te stellen.

5. Denk na over de samenstelling van de bakjes

Kies bijvoorbeeld één knapperige groente, een smaakvolle en één die minder overheerst. Daarnaast is het goed om verschillende kleuren te kiezen, daardoor krijg je namelijk meer verschillende voedingsstoffen binnen. Kip, makreel, tonijn, garnalen zijn goed voor de lunchboxcombo. Ook kan je left-overs bewaren van de avond ervoor. Zelfs vind ik tahin en humus erg lekker en heb verschillende humusvariaties in de week.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *