Slagroom van kokosroom

Slagroom van kokosroom

Slagroom van kokosroom

Wist je dat je slagroom kan maken van kokosroom. Dit is heerlijk en het is lactosevrij. Dus als je lactoseintollerant bent, dan is dit een prima vervanger. Probeer slagroom van kokosroom! Een makkelijk en heerlijk recept.
Koop een blik vol vette kokosmelk. Niet de ‘light’ variant want die kan je niet opkloppen. Koop een blik zonder toevoegingen, deze varianten zijn moeilijk te kloppen.
Plaats het blik een nacht in de koelkast. Deze stap is belangrijk hierdoor kun je het water van de kokosmelk scheiden.
Draai het blik ondersteboven.
Het vocht zit nu aan de bovenkant. Open het blik en giet het kokosvocht af. Gooi het niet weg. Het is bijvoorbeeld prima te gebruiken voor in cakejes, smoothies
Doe de overgebleven kokoscrème in de gekoelde kom en klop het met een staafmixer tot het een mooie luchtige slagroom is geworden.

Kokosmelk/noot/olie

Kokos(noten, olie) heeft een hoog vetgehalte. Niet alle verzadigde vetten zijn slecht. De verzadigde vetten in kokos(olie) bevatten grotendeels middellange vetzuurketen. Dit is ook erg gunstig voor de lever, omdat kokosolie hierdoor makkelijk afbreekbaar is. Hierdoor is kokos(vruchtvlees, olie) onder andere gunstig voor onze stofwisseling, omdat het de stofwisseling versnelt. De kokosnoot draagt wel degelijk bij aan een gezonde voeding.

Het eten en drinken van kokos heeft nog meer voordelen:

1. Hoog in vitaminen, mineralen en antioxidanten

Ten eerste is het witte vlezige gedeelte, het kokosnootvlees, en het kokoswater is enorm rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten (beschermen ons tegen vrije radicalen, die ziektes kunnen veroorzaken).

2. Kokosnoot is rijk aan vezels

Het kokosvlees is erg ook rijk aan vezels. Zo’n 12 tot 14 gram per 100 gram is vezels. Vezels zijn bovendien goed voor de darmwerking en stimuleren een vol gevoel.

3. Makkelijk verteerbaar

De kokosolie is makkelijk verteerbaar door de aanwezigheid van enzymen die bijdragen tijdens de stofwisseling. Normaal komen deze enzymen van de alvleesklier. Bij de consumptie van kokosolie worden enzymen uit de olie zelf gebruikt waardoor de alvleesklier niet belast wordt en het stofwisselingsproces sneller verloopt.

4. Ontstekingsremmend, antibacterieel en antiviraal

Kokosnoot werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en antiviraal. De aanwezigheid van diverse vetzuren helpt ons lichaam te beschermen tegen virussen, bacteriën en ontstekingen.

5. Goed voor cholesterol

De grote aanwezigheid van middellange vetzuurketen zorgt ervoor dat bloedcholesterol niet stijgt. Door dat de stofwisseling stijgt draagt dit bij aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten.

6. Kokosnoot stimuleert de opname van voedingsstoffen

Het eten van kokosvlees of -olie met andere voedingsproducten stimuleert de opname van voedingsstoffen uit deze voedingsproducten. Niet alleen bevordert het de opname van de spijsvertering, het herstelt daarnaast  tevens het spijsverteringssysteem. Het eten van kokosolie of -vruchtvlees zorgt er daarnaast voor dat onder andere darm- en maagkrampen, diarree of gasvorming in de darmen verdwijnen.

7. Draagt bij aan gewichtsverlies

Doordat de lever goed reageert op de middellange vetzuurketen wordt kokosolie niet als vet opgeslagen maar gebruikt als energie. Vroeger gaven ze varkens kokosolie om de vetaanmaak te stimuleren. Tegenwoordig weten we dat dat geen enkel effect heeft op de vetaanmaak van varkens. Integendeel, kokosolie versnelt de stofwisseling juist.

8. Gunstig voor sporters

Mensen die vaak langer dan een uur intensief sporten kunnen kokoswater gebruiken om hun energievoorraden bij te vullen. Het water bevat suiker, vezels, eiwitten, antioxidanten, vitamines en mineralen. Kokoswater lest de dorst. Sportdranken bevatten veel ongezonde suikers, kokoswater niet.

9. Uitstekend om mee te braden en bakken

Tropische oliën, zoals kokosolie, zijn uitstekend om mee te bakken en braden. Ze weerstaan de extreme hitte uitstekend. Het vet wordt niet ranzig of zwart.

10. Voor je lichaam

Ten slotte is kokosolie super om je mee in te smeren. Het verzorgt en verzacht je huid. De olie smeert heerlijk uit, smelt al met 25 graden. Je kunt het zelfs gebruiken als deodorant, omdat het ook antibacterieel is.

Eettips kokos

Geraspte kokos is lekker door de rijst. Wanneer de rijst bijna gaar is kun je er ook geraspte kokos doorheen doen voor een smaakvolle kokosrijst. Daarnaast is ´s morgens lekker, voedzaam en vullend om geraspte kokos in zelf gemaakte cruesli of muesli te doen. Wanneer je graag koekjes of brood bakt is kokos een goed idee om erdoor te doen. Kokos wordt daarnaast ook veel gebruikt in de ongebakken gebakjes. Dat zijn lekkere gebakjes zonder ook maar één korrel suiker.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *