paleo citroentaart recept

Paleo citroentaart

Paleo citroentaart

Heb je wel eens een paleo citroen taart gegeten? Laatst had ik een  paleo citroentaart gemaakt, voor een etentje. Een heel handige taart, deze kan je makkelijk van te voren voorbereiden. Het verder zo makkelijk te maken en het is daarnaast ook zo heerlijk! Het recept is glutenvrij, suikervrij en lactosevrij.

Recept paleo citroentaart 

Ingrediënten
Voor de bodem
228 gram amandelmeel
46 gram kokosolie
75 gram honing raw
¼ theelepel zout

Voor de citroenvulling

5 eetlepels citroensap
3 theelepels citroenzest
1 blik kokosolie (alleen kokoswater, bewaar de crème voor de slagroom)
200 gram amandelen (kook deze voor gebruik of week ze een nachtje in water)
150 gram honing raw
2 gram agar
1 theelepel vanille

Voor de kokosslagroom

Kokoscrème
2 eetlepels

Citroenen

Citroenen zijn ook rijk aan vitamine C. Daarnaast ook de vitamines B1, B2, foliumzuur (B11) en de mineralen calcium, ijzer, magnesium, koper en mangaan komen er in voor. Door de aanwezigheid van deze voedingsstoffen kunnen citroenen je gezondheid op verschillende vlakken bevorderen.

Gezondheidsvoordelen

1. Lagere bloedsuikerspiegel

Citroenen bevatten ten eerste een fytonutriënt, deze helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor zijn citroenen daarnaast ook geschikt voor diabetespatiënten of mensen met insulineresistentie.

2. Gaat galstenen en nierstenen tegen

Het citroenzuur in de gele vrucht zorgt niet alleen voor een frisse en sterke smaak;  maar ook helpt het produceren van extra urine. Hierdoor kan het ontstaan van galstenen en nierstenen worden voorkomen.

3. Kan bescherming bieden tegen kanker

In de eerste plaats bevatten citroenen een grote variatie aan stoffen die kanker kunnen remmen, waaronder limoneen. Limoneen is een zeer krachtige antioxidant waarvan is bewezen dat het bij dieren de groei van kankertumoren afremt of zelfs stopt. Limoneen kan in combinatie met hesperetin, beide aanwezig in citroenen, bescherming bieden tegen verschillende soorten kanker.

4. Kleiner risico op hart- en vaatziekten

Hart- en vaatzieken zijn wereldwijd een veelvoorkomende doodsoorzaak. Groentes en fruit die rijk zijn aan vitamine C kunnen de kans op hart- en vaatziekten doen afnemen. Met name donkere bladgroentes en fruit met een hoog vitamine C-gehalte, zoals citroenen en ook sinaasappels, kunnen een gunstig effect hebben op het cardiovasculaire systeem.

5. Helpt tegen bloedarmoede

Bloedarmoede wordt vaak veroorzaakt door een ijzertekort. Citroenen bevatten geen indrukwekkende hoeveelheid ijzer, maar zijn wel zeer rijk aan vitamine C en citroenzuur. Deze twee stoffen zorgen ervoor dat ons lichaam ijzer uit andere voeding beter kan opnemen.

6. Verlichting van allergieën

Citroenen laten allergieën weliswaar niet verdwijnen, maar ze helpen daarnaast ook  wel bij het verlichten van de symptomen. Dit is met name te danken aan de fytonutriënt hesperetin die in citroenen zit. Deze stoffen kunnen verlichting bieden bij jeuk, als gevolg van een allergie.

7. Bloeddrukverlagend
Citroenen bevatten verder ook kalium. Dit belangrijke mineraal is bij veel verschillende processen in je lichaam betrokken. Kalium heeft echter invloed op je eetlust, energieniveau en hartritme. Ook kan kalium een bloeddrukverlagend effect hebben.
Kalium komt voor in citroenen en kan daarnaast ook een gunstig effect hebben op een hoge bloeddruk. Een andere factor die daarnaast een rol speelt bij een hoge bloeddruk is de inname van zout en suiker.
Daardoor kan voor mensen met overgewicht een paar kilo afvallen de bloeddruk  ook doen verlagen.

8. Gezonde lever

Citroenen helpen je bovendien ook  bij het gezond houden van je lever. ’s Morgens een glas citroenwater heeft echter een ontgiftende werking op je lever.

9. Versterkt je immuunsysteem

Vitamine C is daarnaast ook onmisbaar voor een gezond immuunsysteem. Citroenen bevatten ook  een flinke dosis van deze vitamine en helpen daarom om je lichaam te beschermen tegen verkoudheid, griep en andere ziektes.
10. Goed voor je darmen

Tevens helpen citroenen je tenslotte verder bij  het stimuleren van je darmperistaltiek. Dit is echter een beweging die je darmen maken om voedsel voort te bewegen. Het bevordert een goede stoelgang en zorgt ervoor dat je darmen schoon blijven. Schone darmen zorgen er daarnaast ook voor dat je lichaam voedingsstoffen beter kan opnemen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *