Glutenvrije amandelcracker

Glutenvrije crackers met zaden

Glutenvrije amandelcracker

Glutenvrije amandelcracker

Recept glutenvrije crackers met zaden

Heerlijke glutenvrije crackers met zaden. Probeer deze glutenvrije crackers met zaden. Het is zo makkelijk te make en deze zijn in 20 minuten gebakken.
Maak dan eens dit recept. De zaden hebben veel gezondheidsvoordelen en ze zijn zo makkelijk mee te nemen. Dit recept kun je op allerlei manieren aanpassen zodat je steeds andere crackers kunt maken.

Ingrediënten glutenvrije crackers

150 gram amandelmeel
75 gram zaden (ik gebruik lijnzaad, chiazaad en sesamzaad, elk 25 gram)
2 eetlepels olijfolie
1 ei
½ theelepel zout (naar smaak)
½ theelepel knoflookpoeder (naar smaak)

Amandelen

Amandelen hebben niet alleen een positief effect op de cholesterol, maar ook op de bloeddruk. Ze zijn rijk aan kalium en bevatten weinig natrium. Beide spelen een rol bij het reguleren van de bloeddruk.

Vezelrijk

Amandelen rijk aan vezels. Er zijn aanwijzingen dat vezelrijke voeding beschermt tegen slokdarmkanker en darmkanker. Vezels helpen bij spijsverteringsklachten en problemen met de stoelgang, zoals bijvoorbeeld obstipatie. Het eten van amandelen geeft je ook een verzadigd en vol gevoel, dus de kans op onbedwingbare trek wordt minder. Amandelen passen dus goed in een dieet.

Diabetes

Uit onderzoek blijkt dat amandelen beschermen tegen diabetes.  Ze bevatten fenylalanine, een aminozuur. Je hebt het nodig om lichaamseiwit op te bouwen. Ook zet je lichaam het om in signaalstoffen voor de hersenen.
Alle reden dus om amandelen toe te voegen aan je dagelijkse routine, als tussendoortje, in een smoothie of vervang bij het bakken je gewone melk en bloem door amandelmelk en amandelmeel.

Lijnzaad

Vlaszaad  of lijnzaad,  is het zaad van de vlasplant. Het zijn kleine bruine of gele zaadjes. Ze zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar in hele of gemalen vorm. Ook is er lijnzaadolie verkrijgbaar.
Koop hele lijnzaad, niet de gebroken vorm omdat gebroken lijnzaad snel oxideert in een zakje in de winkel. Je ruikt of ziet er niks aan maar eigenlijk is het bedorven. Geoxideerd lijnzaad eten betekent een toevloed van vrije radicalen in je lichaam die schade kunnen toebrengen. Die heb je liever niet. Het nadeel van heel lijnzaad is echter dat ze vaak niet goed worden verteerd. De oplossing is om heel lijnzaad te kopen en het dan in kleine hoeveelheid zelf te malen in een krachtige blender of koffiemolentje. Maal de hoeveelheid van een klein kopje en bewaar dit afgesloten in een potje in de koelkast om oxidatie te voorkomen.

Vetzuren

Een belangrijke eigenschap van lijnzaad is dat het rijk is aan alfa-linoleenzuur (ALA), een essentieel omega 3-vetzuur. In een gezond lichaam wordt dit ALA deels omgezet naar de nog belangrijkere vetzuren EPA en DHA. Dit zijn de vetzuren die krachtige ontstekingsremmers bevatten, waarmee je je hart- en bloedvaten en gewrichten kunt beschermen. Ook hebben ze een positief effect op je immuunsysteem. Er zijn aanwijzingen dat lijnzaad je LDL-cholesterol en je bloeddruk kan verlagen en dat het een positief effect kan op hebben op je huid en nagels. Voed ze van binnenuit met lijnzaadolie of lijnzaad.

Hormonen

Twee hormonen in jouw lichaam die altijd met elkaar in balans dienen te zijn, zijn oestrogeen en progesteron. Als deze twee uit balans zijn, ontstaan er allerlei klachten. Meestal zijn ze uit balans doordat je lichaam teveel oestrogenen heeft ten opzichte van progesteron. Omdat je in contact komt met hormoonverstoorders die werken als oestrogenen in je lichaam.

Chiazaad
Deze zaadjes zijn licht verteerbaar en is op verschillende manieren in je voeding toe te passen. Chiazaad is een uitstekende bron van omega 3-vetzuren. Daarnaast zit het vol belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten die je helpen om je lichaam en stofwisseling optimaal in vorm te houden.
Antioxidanten ruimen vrije radicalen op. Dit zijn agressieve stoffen die schade aan cellen en weefsels kunnen veroorzaken.

De gezondheidsvoordelen van chiazaad
Chiazaad blijkt uit onderzoek een hoge concentratie aan antioxidanten heeft. Ons lichaam is de hele dag bezig met allerlei chemische processen. Of we willen of niet, daarbij ontstaan kleine, reactieve deeltjes die we vrije radicalen noemen. Deze vrije radicalen richten schade aan.
Antioxidanten neutraliseren de schadelijke werking van vrije radicalen. De antioxidanten in chiazaad verhogen op die manier het herstellend vermogen van de huid én voorkomen verdere schade. Het nuttigen van chiazaad voorkomt daarmee een vroegtijdige veroudering van de huid.
Chiazaad helpt vet te verbranden, zit propvol voedingsvezels, zo’n 35 gram per 100 gram chiazaad.

Voedingsvezels stellen ons in staat het voedsel dat we eten goed te verteren, zodat we een gezonde stoelgang krijgen en houden. Het voedsel wordt beter en gelijkmatiger verteerd. Op die manier blijft je bloedsuikerspiegel behoed voor al te heftige schommelingen.

Werking chiazaad

Chiazaad heeft de eigenschap zich uitstekend te binden met water, waardoor er in je maag een geleiachtige substantie ontstaat. Op deze manier ervaar je een verzadigd gevoel en hierdoor ga je minder snel naar een tussendoortje grijpen. Afvallen gaat daardoor een stuk gemakkelijker.
Het verkleint de kans op diabetes, is rijk aan alfa-linoleenzuur; een omega 3-vetzuur, speelt met name een gunstige rol in het voorkomen van insulineresistentie en een te hoog cholesterolgehalte; twee hoofdfactoren die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes.
Het toevoegen van chiazaad aan het voedingspatroon zou een heilzame invloed kunnen hebben op het tegengaan van ontstekingen.

Sesamzaadjes
Sesamzaadjes bestaan grotendeels uit olie (sesamolie) en eiwitten. Deze eiwitten zijn erg gezond voor het lichaam, zonder eiwitten kunnen we niet leven. Ze worden gezien als de bouwstenen van ons lichaam.
Naast deze gezonde eiwitten bevat sesamzaad ook veel meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze hebben een cholesterolverlagend effect, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Ook zorgen deze vetzuren ervoor dat de verbranding in je lichaam beter verloopt. Daarnaast hebben ze een positief effect op het leveren van zuurstof aan onze lichaamscellen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *