Glutenvrije kerststol met spijs zonder gist

Heb je zin een glutenvrije kerstol met spijs zonder gist te maken? Ttijdens de kerstdagen mag een heerlijke kerststol met spijs niet ontbreken. Vooral in de supermarkt komen de geurtjes tegemoet. Helaas zijn de ingrediënten van deze kerstbroden ondefinieerbaar. Verbaas je nooit hoe lang deze kerststollen houdbaar zijn? Dit zijn allemaal producten die niet goed voor je zijn. Dit kan natuurlijk anders. We gebruiken alleen echte ingrediënten, die we kennen en ook goed voor ons lichaam zijn een powerfoodrecept. Volg onderstaande stappen in het recept voor een overheerlijke kerststol.

Geen gist

* Wil je geen gist gebruiken? Veel mensen met darmklachten, opgeblazen gevoel, obstipatie, migraines etc. kunnen beter geen gist gebruiken. Vervang de gist in dit recept door een eetlepel appelazijn, een theelepel bakpoeder en 10 ml (geiten)yoghurt (dit kan ook plantaardige yoghurt. Meng de plantaardige yoghurt dan 10 minuten met de appelazijn en laat deze 10 minuten staan voordat je deze gebruikt. Probeer dit recept!

glutenvrij meel (ik heb lieke is vrij) – 250 gram
amandelmeel – 250 gram
kokosbloesemsuiker – 75 gram
ei – 2 eieren + 1 eidooier
gist (optioneel) – 16 gram
amandelmeel of rijstmeel
amandelspijs – 300 gram
ghee – 100 gram
zout – 1 theelepel
speculaaskruiden – 1,5 theelepel
citroen – 1
rozijnen – 100 gram
cranberries – 50 gram

Rozijnen

100 gram rozijnen bevat 285 kilocalorieën. Met 5,4 gram vezels per 100 gram heb je al snel een verzadigd gevoel. De hoge vezelconcentratie bevordert bovendien de darmwerking.
Ten eerste zitten rozijnen boordevol polyfenolen (de antioxidanten die ook in rode wijn zitten) ten tweede bevat de rozijn magnesium, kalium en vitaminen uit de B-groep. Rozijnen zijn dus een lijnvriendelijk en een gezond alternatief voor koek en snoep.

Cranberry

De cranberry zit vol vitamines en ook  mineralen. Met een portie besjes (100 gram) zit je al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, maar de cranberry bevat daarnaast ook vitamine B5, B6, E en K en mangaan, koper en ijzer. In hele kleine hoeveelheden vind je ook nog andere vitamines en mineralen in de bes.
Het bekendste gezondheidseffect van de cranberry is waarschijnlijk de beschermende werking tegen een blaasontsteking. Het lijkt misschien een middeltje uit grootmoeders kastje, maar naar het effect van cranberry op de blaas is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan. In cranberries zitten zogenaamde proanthocyanidines, die voorkomen dat bacteriën zich in de blaas kunnen nestelen. Dagelijks een glas sap (of cranberrytabletten) lijkt voldoende om een blaasontsteking te voorkomen.

Blaasontsteking

Naast blaasontsteking zijn er ook aanwijzingen dat de antioxidanten in cranberries goed zijn voor hart en bloedvaten en beschermen tegen verschillende soorten kanker. Tenslotte lijken ze ook  het immuunsysteem een boost te geven en worden er positieve effecten voor de spijsvertering beschreven. Dit is echter nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Daarnaast s een gevarieerd eetpatroon – veel verschillende soorten en kleuren groenten en fruit – voor je gezondheid altijd de beste keuze.