Amandelmuffin met cranberries
Amandelmuffin met cranberries
Heerlijk amandelmuffins met cranberries. Deze amandelmuffins met cranberries moet je ook proberen. Ik vind cranberries heel lekker en bedacht deze te combineren in een muffin. En voilà. De cranberries zijn rijk aan vitamine c en is het een gezonde muffin geworden. Doordat de cranberries al zoet zijn hoef je niet heel veel suikers toe te voegen. En daar zijn we altijd naar op zoek gezonde variaties. Echte powerfood. Probeer dit recept.
Recept
114 gram amandelmeel
1 theelepel baksoda
½ theelepel kaneel
3-4 eetlepels palmsuiker (naar smaak)
Een snufje zout
½ theelepel vanille
75 gram cranberries (geweekt)
2 eieren
20 gram amandelmelk
Voedingswaarde cranberries
Cranberries zijn rijk aan vitamine C. In een ons cranberries zit 22% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor vitamine C. Er zit een grote verscheidenheid aan vitaminen in deze bes: vitamine E(8%ADH), vitamine B5(6%ADH), vitamine B6(4%ADH) en vitamine K(4%ADH).
Mineralen
Ten eerste is het gehalte aan mangaan ook hoog: 16% van de ADH. Ten tweede bevat de cranberrie koper in redelijke hoeveelheid; 7% van de ADH. Ten derde is deze bes ook rijk aan ijzer alhoewel slechts 3% van de ADH in 100 gram cranberries zit. Ten slotte bevat de bes de overige mineralen kalium, calcium, magnesium, fosfor en zink, weliswaar met een percentage dat lager is dan 3%.
Nutriënten
In cranberries zitten ook tientallen verschillende fytonutriënten die allemaal een rol spelen in lichaamsprocessen. Het bevat daarnaast fenolzuren, proanthocyadinen, anthocyadinen, flavonoïden en triterpenïden. Dat zijn allemaal moeilijke namen maar het is goed om te weten dat sommige van deze stoffen een sterkere werking hebben dan enkele vitaminen en mineralen waarvan gedacht wordt dat ze erg gezond zijn. Veel fytonutriënten hebben als eigenschap dat ze de werking van andere fytonutriënten én vitaminen en mineralen versterken.
Blaasontsteking
Cranberries staan er ook om bekend dat ze blaasontsteking kunnen helpen voorkomen. Cranberries kunnen dus blaasontsteking niet genezen. De cranberry bevat daarnaast Proanthocyanidinen. Dit zorgt ervoor dat de Escherichia Coli (E-coli) bacteriën die verantwoordelijk zijn voor blaasontsteking zich niet aan de blaaswand kunnen hechten.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!